History News Linken Niel Echo Sprokkels HomeNext
Een Nielse hand tegen elke vorm van geweld
Fotoreportages over het reilen en zeilen in de
Gemeente Niel...
Het 'Bijouke aan de Rupel' in de kijker!
Zaterdagmorgen 7 maart 2009 vond de in de ‘ Kunstacademie Niel ’ de officiële overhandiging plaats van de geschilderde hand die symbool staat om elke vorm van geweld te bannen uit onze samenleving. Diégo Joostens , directeur van de Nielse kunstacademie overhandigde de bewerkte hand met het wapenschild van de gemeente aan de Nielse burgemeester Luc Van Linden .
Persontmoeting en overhandiging van de symbolische hand Het jeugdatelier van de Nielse kunstacademie, onder leiding van Patrice De Maeyer ging met veel enthousiasme aan de slag. Tijdens een opendeurdag werd aan de bezoekers gevraagd om hun handtekening, tegen geweld op de kinderen, op de gipsen hand te zetten. De blauwe hand werd bedekt met de vele witte handtekeningen als sym- bool voor de onschuld van de kinderen. De letter ‘ R ’ kreeg de kleuren, rood en geel, van het Nielse wapen- schild. Zo ontdekken we het gebruik van de drie hoofd- kleuren en wit, met een kleine knipoog naar de ‘bic’ installaties van Vlaamse multidisciplinaire kunstenaar Jan Fabre. Deze gipsen hand werd in het bijzijn van de verzamelde pers officieel overhandigd aan burgemeester Luc Van Linden . Deze hand vertrekt nu terug naar ont- werper Enca Caen om samen met alle andere gipsen handen in een rondreizende tentoonstelling gebracht te worden. De gemeente Niel a/d Rupel bewijst andermaal door aan dit project deel te nemen niet enkel solidair te zijn, maar ook een creatieve gemeenschap te zijn. Els Verelst , schepen voor cultuur bracht een korte voordracht van een gedicht geschreven door onze Nielse KAN-kunstenaar Paul Deneys , die in enkele woorden het project tegen willekeurig geweld vatte en iedere aanwezige tot nadenken stemde [ Lees meer... ].
Back
Kort overzicht in woord en beeld – Perscommuniqué van 9 maart 2009
Kort overzicht over deze persontmoeting in beeld
Wenst u meer te vernemen over de ‘ Kunstacademie Niel ’ en over haar georganiseerde kunstactiviteiten, neem dan gerust contact op met de directeur Diégo Joosten , administratief adres: Landbouwstraat 2 te 2845 Niel – Tel. 03-844.70.59 – Fax: 03-888.10.54 Email: diego.joosten@telenet.be – Webstek: www.kan-vzw.be.
Home
Een symbolische gipsen hand tegen elke vorm van geweld Tijdens één van de culturele activiteiten georganiseerd door de Nielse Kunstacademie op 26 april 2008 , die de doopnaam ‘ Place du Tertre ’ meekreeg, hadden we al een tafel opgemerkt waarop een groot witte hand in gips stond opgesteld. Toen al konden we van burgemeester Luc Van Linden vernemen dat de gemeente Niel eveneens zijn medewerking verleende aan een project waarbij toen al een 70-tal burgemeesters in gans Vlaanderen hun medewerking verleenden. Doel van dit project was de bevolking te sensibiliseren tegen elke vorm van willekeurig geweld, vanwaar zijn oproep aan onze Nielse bevolking om dit project te ondersteunen [ Verneem meer... ].
Een selectie van enkele sfeer- en archiefbeelden over dit project en overhandiging van de gipsen hand tegen willekeurig geweld, kunt u zoals steeds ontdekken in ons fotoalbum. U vindt er 22 foto’s in terug. Klik op onderstaand icoontje ( FotoNiel ) om deze fotoreportage te ontdek-ken. Een dynamische weergave van deze foto-reportage (videofilmpje) kunt u ontdekken door de ‘ rode knop ’ van nevenstaand televisie-schermpje aan te klikken.
Copyright 2009 - ADT-SYSTEMS
Ons contacteren | Disclaimer | Gastenboek | Gratis nieuwsbrief | Mapsite
Meer informatie
Even geduld tijdens het opladen van het video-filmpje
Op de foto: Diégo Joostens, directeur van de KAN, overhandigt de bewerkte hand aan burgemeester Luc Van Linden in tegenwoordigheid van schepen voor cultuur Els Verelst en de KAN-verantwoordelijken Lawrence Verspeurt, Karel Verbeeck en Paul Deneys.
Negenentachtig burgemeesters tegen iedere vorm van geweld De Merelbeekse kunstenaar Enca Caen wil een halt toeroepen aan iedere vorm van geweld waar we elke dag in de wereld meer geconfronteerd worden en pakt hieromtrent met een groots opgezet project uit. Negenentachtig burgemeesters uit gans Vlaanderen hebben hun steun aan de kunstenaar Caen toegezegd en kregen een hand in gips toegestuurd. De bedoeling is dat iedere deelnemende stad of gemeente deze hand door een plaatselijke kunstenaar laat bewerken met de eigen kleuren en wapenschild. Omdat burgemeesters de beleidsmensen zijn die het dichtst bij de bevolking staan en er de nauwste band mee hebben, werd aan hen gevraagd om “ de hand tegen alle vormen van geweld ” te aanvaarden en zo de ambassadeur van dit project te worden. De hand van de burgemeester staat op die manier symbool voor zijn gemeenschap die tegen geweld is. Ondertussen hebben 89 gemeenten een gipsafdruk van een hand ontvangen. Via schepen van cultuur Els Verelst werd de Nielse kunst-academie aangezocht om deze taak op zich te nemen. Deze gipsen bewerkte handen van 89 burgemeesters, zullen tentoon worden gesteld in de ‘ Lakenhalle’ van Ieper en dit vanaf woensdag 11 april tot en met zondag 26 april 2009 .