History News Linken Niel Echo Sprokkels HomeDe drijvende krachten van het Davidsfonds - afdeling Niel
Het Davidsfonds - afdeling Niel Het Davidsfonds is een onafhankelijk cultuurnetwerk dat ontstaan is 1875. Zij bestaat uit 5.000 vrijwilligers in 500 plaatselijke afdelingen in Vlaanderen en Brussel. Deze culturele organisatie, met christelijke wortels, is bijzonder actief op het vlak van cultuur, met focus op geschiedenis, kunst, taal en lezen. Eén van de afdelingen is Niel die opgericht werd in december 1926. De actuele voorzitter van deze cultuurvereniging is Willy Scholiers . Deze 83-jarige Nielse vereniging, lid van de cultuurraad Niel, telt momenteel een 100-tal actieve en dynamische leden die jaarlijks 7 tot 8 cultuuractiviteiten organiseren (behalve tijdens de zomervakantie).
Back
Next
Copyright 2009 - ADT-SYSTEMS
Ons contacteren | Disclaimer | Gastenboek | Gratis nieuwsbrief | Mapsite
Fotoreportages over het reilen en zeilen in de
Gemeente Niel...
Het 'Bijouke aan de Rupel' in de kijker!
Kerstviering van het Davidsfonds Niel
Kort overzicht over deze viering in beeld Een selectie van enkele sfeerbeelden opgenomen tijdens deze kerstviering kunt u zoals steeds ontdekken in ons fotoalbum. U vindt er 80 foto’s in terug. Klik op bovenstaand icoontje ( FotoNiel ) om deze fotoreportage te ontdek- ken. Indien u in één van deze foto’s geïnteresseerd bent, kunt u deze laten afdrukken via de provider ‘ Pixum ’ of de gewenste foto (juiste nummering aangeven) aanvragen bij de websitebeheerder via info@fotoniel.be.
Kort overzicht in woord en beeld – Evenement op 18 december 2009
Wilt u meer vernemen over deze culturele vereniging of over haar georganiseerde activiteiten, dan kunt u steeds contact opnemen met de voorzitter van deze Willy Scholiers , Dorpsstraat 35 - 2845 Niel Tel: 03-888.44.68 - Email: scholiers.wachters@belgacom.net Website: http://www.bloggen.be/dfniel/.
Meer informatie
Home
Vrijdagavond 18 december 2009 vond in het atelier van de Nielse smid Guy De Bruyne in de Matenstraat 76 te Niel de kerstviering plaats. Het werd georganiseerd door de plaatselijke afdeling van het ‘ Davidsfonds ’ en op het programma stond een mix van vertellingen en muziek.
Rond de geborgenheid van het smidsvuur en tussen hamer en aambeeld Zoals vroeger onze ouders, grootouders, buren en familie gezellig rond de Leuvense stoof zaten en naar verhalen luisterden, zo mochten de genodigden dit nu doen in de geborgenheid van de smidse, tussen hamer en aambeeld, rond het smidsvuur. Vol aandacht luisterden zij naar de oude kerstverhalen gebracht door Jan Verschaeren zoals: “ De laatste tocht van Wannes Raps ” en fragmenten uit “ Waar de sterre bleef stille staan ”. Ook onze plaat-selijke smid Guy De Bruyne bracht een eigen kerstverhaal over een “ Ontmoeting met de duivel ” en hoe hij zijn ooit aan de duivel verkochte ziel terugkreeg. De muzikale omlijsting tijdens deze viering werd verzorgd door de plaatselijke bard Hans Rombaut .
Een cultureel programma in kerstsfeer Een zestigtal leden hadden zich voor deze kerstviering ingeschreven, maar door de weersomstandigheden (sneeuwval) waren er maar een 50-tal genodigden aanwezig. Bij aankomst kreeg iedere aanwezige een opwarmertje (streekgenever) aangeboden. Tegelijker- tijd gaf onze Nielse smid Guy De Bruyne demonstra- ties van zijn kunnen rond het smidsvuur, hamer en aambeeld. Na een kort verwelkomwoord van Willy Scholiers , voorzitter van de lokale afdeling van het ‘ Davidsfonds ’, werd het woord gegeven aan de ge- noegzaam bekende voordrachtkunstenaar, verteller en typetjesartiest Jan Verschaeren .
Een feestelijke afsluiter met streekgerecht Na afloop werd aan de aanwezigen een feestelijke drank met een bekend Niels gerecht aangeboden. Gebraden ‘ haring ’ op de BBQ gebakken door Pierre Mampaey (beter gekend als de Pirre ) geholpen door Hendrik Wyckmans . Een sfeervolle afsluiter en dit terwijl de vlammetjes over het plafond dansten en mysterieuze schaduwen worpen.