History News Linken Niel Echo Sprokkels HomeGroepsfoto van de aanwezige familieleden DE TROETSEL
Negentig jaar bierhandel De Troetsel in Niel
Home
Back
Next
Copyright 2010 - ADT-SYSTEMS
Ons contacteren | Disclaimer | Gastenboek | Gratis nieuwsbrief | Mapsite
Fotoreportages over het reilen en zeilen in de
Gemeente Niel...
De 'Parel aan de Rupel' in de kijker!
Zondagnamiddag 3 januari 2010 vierde de Nielse bierhandel ‘ De Troetsel ’, een handelszaak van vader op zoon, haar 90-jarige bestaan met een receptie in het ‘ Brouwershuis Blauwe Kuip ’ (voor-heen café ‘Rendez-vous) in de Edward Claessenslaan te Niel. Een 300-tal genodigden werden verwacht, maar ondanks de weersomstandigheden (sneeuwval en ijzel) kwamen er toch een 250-tal uitgenodigden opdagen om deze gebeurtenis te vieren.
Kort overzicht in beeld over deze receptie
Een dynamische versie van enkele sfeerbeelden (videofilmpje) opgenomen tijdens deze viering, kunt u ontdekken door de ‘ middenknop ’ van nevenstaand televisie-schermpje aan te klikken. Om deze volledige fotoreportage ( 42 foto’s ), waarvan ons enkele archiefbeelden ter beschikking gesteld werden voor publicatie, op een meer rustige manier te ontdekken, verwijzen wij u zoals steeds naar ons fotoalbum. Klik op bovenstaand icoontje ( Foto-Niel ) om deze te ontdekken. Indien u in één of andere foto van deze reportage geïnteresseerd bent, kunt u deze laten afdrukken via de provider ‘ Pixum ’ of de ge-wenste foto doorgezonden krijgen (juiste nummering aangeven) door deze aan te vragen via info@fotoniel.be.
Kort overzicht in woord en beeld – Persmededeling van 8 januari 2010
Even geduld tijdens het opladen van het videofilmpje
Van ‘Truzel’ naar de familienaam ‘De Troetsel’ Volgens Bart De Troetsel , de huidige zaakvoerder van de gelijknamige Nielse bierhandel, dateert hun stamboom al van rond 1600. Hun vroegere familienaam was in feite ‘ Trutzel ’. Valentin Trutzel , van Duitse afkomst die destijds in Colmar woonde (in die tijd het Duitsland en nu Frankrijk) er het beroep van leerlooier uitoefende. Op 20-jarige leeftijd vestigde hij zich in het oude Celle (Koninkrijk Hannover) waar hij zijn gezin stichtte. In deze stad kan men nog steeds het oude handelshuis van zijn overgrootouders weervinden waar het wapenschild van de leerlooiers nog steeds in gegrift staat in één van de hoofdbalken van het gebouw. Eén van de kleinkinderen, hetzij Henricus Trutzel is rond 1770 uitgeweken naar Sint-Gillis-bij-Dendermonde (Oost-Vlaanderen) waar hij huwde met Anne-Marie Willockx . Als uitgeweken Lutheraan moest hij zich eerst laten bekeren tot het christendom en moest ook zijn naam en veranderd worden in Egedius (patroonheilige van Sint-Gillis-bij-Dendermonde) De Troetsel. Na verschillende aangiften werd de familienaam Trutzel omgedoopt in De Troetsel .
Verslag - fotoreportage & Beeldverwerking: Albert De Troch
Meer informatie
Wenst u meer te vernemen over ‘ Bierhandel De Troetsel ’ en over zijn activiteiten, kunt u steeds contact opnemen met de zaakvoerder Bart De Troetsel , administratief adres: Edward Claessenslaan 101 te 2845 Niel Tel. 03-888.10.36 – Email: info@bierhandeldetroetsel.be Website: www.bierhandeldetroetsel.be.
Geschiedenis van bierhandel De Troetsel in een nodendop Destijds werkte August De Troetsel voor de brouwerij ‘ De Smedt-Lamot’ in Moerzeke-Castel. Toen deze ten gevolge van een dijkbreuk in 1906 onderliep werd de productie overgebracht naar Brouwerij ‘ De Ster ’ gevestigd in de Antwerpsestraat ter hoogte van het ‘ Klokske ' in Niel. August (beter gekend als Gust) maakte deze overstap mee. Kort na de Eerste Wereldoorlog, hetzij in 1919 besliste Gust om een eigen drankenhandel op te starten in de Molenstraat in Niel. Toen kon Gust niets voorzien noch dromen dat zijn mini-bierhandel zou uitgroeien tot één van de grootste bierhandelaars in de provincie Antwerpen [ Verneem meer... ].
Een succesrijke bierhandel van vader op zoon ‘ Bierhandel De Troetsel ’, gevestigd in de Edward Claessenslaan 101 te Niel, blikt actueel terug op negentig succesrijke jaren. Sindsdien is er wel het één en ander veranderd, legt Bart De Troetsel uit. “Van huis tot huis levering ben ik afgestapt, maar is er nog een bediening in onze drankenhandel zelf. In plaats daarvan lever ik drank aan meer dan 250 horecazaken in de ganse Antwerpse regio”, besluit Bart.