Niel EchoEen speciale OMD-brochure Speciaal voor deze ‘ Open Monumentendag 2008 ’ heeft het Nielse OMD-comité een brochure uitgegeven aan de prijs van 5 euro . Een overzicht over het 100-jaar bestaan van de Sint-Jozefkerk Hellegat, de Wereldoorlog I en de gemeente Niel in het verzet tijdens de Wereldoorlog II, teksten en samenstelling door Roger Van den Broeck en Victor Van Dyck . Voor meer informatie: lokaal OMD-Niel – Tel. 03-451.11.30 of GSM: 0486/242.290 .
HistoryNext
Gemeente Niel...
HomeTentoonstelling met als thema “de 20ste eeuw” De 20ste eeuw heeft de wereld veranderd. Nieuwe technieken, materialen en productiemethoden zorgden daarvoor, maar vooral nieuwe ideeën, ook op maat- schappelijk vlak. Wonen en werken, mobiliteit en communicatie, dienstverlening en vrije tijd, welvaart, welzijn en leefomgeving... in niets was deze periode te vergelijken met het verleden. De ‘ Open Monumen- tendag ’ wil het publiek van dichtbij laten kennismaken met het onroerende erfgoed, door monumenten, land- schappen en archeologische sites één dag per jaar gratis open te stellen voor het publiek. De achterlig- gende gedachte is het sensibiliseren en daardoor versterking van de solidariteit rond de zorg voor ons onroerend erfgoed.
Open Monumentendag Niel – 2008
Overzicht in woord en beeld – Perscommuniqué van 18 september 2008
Kort overzicht van de openingsreceptie van deze tentoonstelling in beeld
NewsDe 20ste eeuw in Niel en Hellegat De tentoonstelling georganiseerd door het Nielse OMD-comité belicht de provinciale architect Louis Gife met zijn neogotische kerk van Hellegat en haar typische stijlkenmerken. Daarnaast komt een evocatie van de grote gebeurtenissen uit de voorbije 20ste eeuw en hun invloed op het dagelijkse leven van de mensen uit Niel en Hellegat met de technische medewerking van de ‘ Computerclub Monitor ’ door middel van: • Het OMD-comité van Niel brengt de beide wereldoorlogen in beeld met hun invloed op het leven van de mensen van Niel en Hellegat. • Een doorlopende filmtentoonstelling in de Pastorij die beelden uit Niel weergeeft over de architectuur en de neogotiek in de gemeente verwezenlijkt door de lokale ‘ Videoclub Multimedia’97 ’. • De ‘ Nielse Hobby- en Postzegelclub ’ biedt: ‘Een reis door de 20ste eeuw in 80 postzegels’ aan. • De ‘ Parochiegemeenschap van Hellegat-Noeveren ’ zet het honderdjarige bestaan van de Sint-Jozefkerk uitgebreid in de kijker aan de hand van misgewaden-, cultusvoorwerpen-, processievaandels-, originele documenten en oude foto’s. Dit in samenwerking met de kunstschilders Fons De Meyer en Jos Daelemans die hun schilderijen exposeren. • De ‘ Ambachtelijke Smedersgilde ’ brengt een tentoonstelling met smeedwerken gerealiseerd door o.a. de Nielse kunstsmid Guy De Bruyne die nog vier zondagen en dit tot en met 12 oktober 2008 te bezichtigen is in de Sint-Jozefkerk van Hellegat. De smeedtentoonstelling in de kerk van Hellegat blijft 4 opeenvolgende zondagen te bezichtigen van 11 tot 17 uur. Tijdens deze uren wordt er voor de kerk door een smid gedemon- streerd. Er is ook de mogelijkheid om tentoongestelde stukken aan te kopen.
SprokkelsEven geduld tijdens het opladen van het video-filmpje
Ons contacteren | Disclaimer | Gastenboek | Gratis nieuwsbrief | Mapsite
Fotoreportages over het reilen en zeilen in de
Copyright 2008 - ADT-SYSTEMS
Een selectie van enkele momentopnamen kan u zoals steeds ontdekken in ons fotoalbum. U vindt er 65 foto’s opgenomen tijdens de openingsreceptie van de Open Monumenten 2008. Klik op onderstaand icoontje ( FotoNiel ) om deze fotoreportage te ontdekken. Een dynamische weergave van deze fotoreportage (videofilmpje) kan u tevens ontdekken door de rode knop in het midden van nevenstaand televisieschermpje aan te klikken.
Op zondag 14 september 2008 vierde Vlaanderen zijn ‘ 20ste Open Monumentendag ’ met als thema ‘ De 20ste eeuw ’. De gemeente Niel die voor de negentiende maal aan dit evenement deelneemt, koppelde de Open Monumentendag aan de viering van het 100-jarige bestaan van de ‘ Sint-Jozefkerk ’ van Hellegat. Het lokale OMD-comité heeft in samenwerking met de parochiegemeenschap van Hellegat en de Ambachtelijke Smedersgilde een uitgebreide tentoonstelling opgezet in de 100-jarige kerk. De tentoonstelling van de Ambachtelijke Smedersgilde is nog vier zondagen toegankelijk (tot en met 12 oktober ).
Het 'Bijouke aan de Rupel' in de kijker!
Back
Home
Linken