Even geduld tijdens het opladen van het video-filmpje
Copyright 2008 - ADT-SYSTEMS
Ons contacteren | Disclaimer | Gastenboek | Gratis nieuwsbrief | Mapsite
Fotoreportages over het reilen en zeilen in de
Home
De Sint-Jozefkerk Hellegat-Noeveren De parochiekerk van de arbeiderswijk Hellegat, een exponent van de bak-steenindustrie, is een gebouw uit 1907 naar een ontwerp van provinciaal architect Louis Gife in een traditionele stijl. Neogotiek is de stijl waarin de kerk van Hellegat werd gebouwd, nu 100 jaar geleden, in het eerste decen-nium van de 20ste eeuw. Veel jaren is de belangstelling voor dit gebouw minimaal geweest, maar met het rehabiliteren van deze stijl kan wellicht het hele kerkgebouw geherwaardeerd worden. De ‘ Open Monumentendag 2008 ’ kan daarvoor misschien een kleine stimulans betekenen. Provinciaal bouw-meester van de Sint-Jozefkerk te Hellegat, Louis Gife (1906-1908) maakte ook de tekeningen voor het Heilig Hart van Jezuskerk van Brasschaat-Vriesdonck (1888-1890) en de Sint-Willibroduskerk van Brecht-Overbroeck (1890-1891). Op 19 maart, feestdag van de parochiepatroon Sint-Jozef-Arbeider, werd de eerste steen gelegd. De fundatie stak op 80 cm in de grond. De kolommen werden gebouwd op een blok gewapend beton van 25 cm dikte en 2 m in het vierkant. Het voetstuk van de toren bestaat uit een blok gewapend beton van 11 op 9 m en steekt 1,25 m in de grond. Het kerkgebouw is 45 m lang en 20,5 m breed. De toren heeft 30 m metselwerk in de hoogte en een spil van 13 m met bovenop een kruis van 5 m. De plechtige inzegening van de nieuwe Sint-Jozefkerk in Hellegat geschiedde op 12 juli 1908 en op 27 augustus werden de klokken gewijd (Bron: uittreksels uit de speciaal uitgegeven brochure tijdens de ‘Open Monumentendag’ van 14 september 2008 – Teksten Roger Van den Broeck – Victor Van Dyck ).
Een selectie van enkele momentopnamen kan u zoals steeds ontdekken in ons Fotoalbum. U vindt er 25 foto’s opgenomen tijdens ons bezoek aan deze kerk. Klik op onderstaand icoontje ( FotoNiel ) om deze korte fotoreportage te ontdekken. Een dynamische weergave van deze fotoreportage (videofilmpje) kan u tevens ontdekken door de ‘rode knop’ in het midden van nevenstaand televisieschermpje aan te klikken.
Back
Sprokkels Niel EchoVVoor verdere informatie over deze uitgegeven brochure ‘ De 20ste eeuw in Niel en Hellegat ’ uitgegeven ter gelegenheid tijdens de ‘ Open Monumenten- dag 2008 ’ kan u steeds terecht bij de Gemeentelijke cultuurraad Niel , Sandy Van de Velde , administratief medewerker Gemeentehuis – Dorpsstraat 26 te 2845 Niel Tel. 03-451.11.30 – Fax: 03-451.11.19 E-mail: sandy.van.de.velde@niel.be – Webstek: www.niel.be.
Overzicht in woord en beeld – Perscommuniqué van 21 september 2008
Het 'Bijouke aan de Rupel' in de kijker!
Home NewsHet gehucht Hellegat Hellegat is een gehucht in de Belgische gemeente Niel, in de provincie Antwerpen. Hellegat is gelegen in het zuiden van de gemeente aan de Rupel en grenst aan de stad Boom. De naam Hellegat is ontleend aan de monding (of gat) van de Hellebeek (d.i. de huidige Vliet) aan de overkant van de Rupel. De oude woonkern, die voornamelijk bestaat uit arbeidershuizen, is ontstaan rond de steenbakkerijen die langs de rivier gelegen waren. De oude verlaten kleiputten zijn nu omgevormd tot een natuurreservaat. Eén van de bezienswaardigheden in de gemeente Niel is de Sint-Jozefkerk uit begin van de 20ste eeuw. Hellegat is ook bekend in de strip en de filmwereld. De speelfilm ' Hellegat' uit 1980 van regisseur Patrick LeBon met in de hoofdrollen An Nelissen en Frank Aendenboom laat de problemen zien van een aantal arbeidersgezinnen in deze woonkern na de teloorgang van de steenbakkerijen. De buitenopnamen van de speelfilm ‘ Koko Flanel’ met Urbanus en Bea Van der Maat zijn grotendeels in Hellegat gebeurd. Verder speelt het Suske en Wiske -stripverhaal ‘ De hellegathonden’ zich hier gedeeltelijk af. Verneem meer over Hellegat door Vic Van Dyck...
Meer informatie
History LinkenDit jaar viert de Sint-Jozefkerk (1908-2008) in Hellegat (Niel) a/d Rupel haar 100 jarig bestaan, evenement dat niet onopgemerkt mag voorbijgaan. Voor deze gelegenheid werd ook in deze kerk de Nielse ‘ Open Monumenten-dag 2008 ’ georganiseerd (zie vorige reportage).
Next
Korte geschiedenis van de Sint-Jozefkerk in een notendop De geschiedenis van de Sint-Jozefparochie van Hellegat-Noeveren beschrijven lijkt niet altijd eenvoudig want: ‘ Op Hellegat wonen geen heiligen, Niks as Trien Den Heiligen ’. Bovendien klinkt de naam Hellegat niet echt aanlokkelijk voor een christelijke mens die zijn leven instelt om de hemel te verdienen...Een bijkomend aspect voor de eigenheid van Hellegat is het feit dat tijdens het ancien regime van de abt van Grimbergen , de heer van Hellegat was met een eigen Laathof voor de inning van de tienden. De gelovigen van Hellegat hadden het in het verleden ook niet gemakkelijk. Tot in 1550 moesten zij naar de Sint-Martinuskerk van Kontich voor al hun godsdienstige oefeningen en plichten. De Nielse pastoor Jan De Neve maakte op 9 maart 1550 een overeenkomst met zijn ambtsgenoot Jan Gonnet van Kontich om Hellegat bij de Nielse parochie te voegen. Als compensatie diende de kerk van Niel jaarlijks, met halfvasten, een cijns van 14 stuivers aan de Kontichse pastoor te betalen. Op 1 april 1551 keurden de schepenen van Niel deze overdracht goed. Deze regeling werkte perfect totdat zowat 350 jaar later de zelfstandige parochie van Hellegat-Noeveren in het leven werd geroepen.
De Sint-Jozefkerk te Hellegat in beeld
100 jaar Sint-Jozefkerk te Hellegat-Noeveren
Gemeente Niel...
De Sint-Jozefkerk in Hellegat-Noeveren viert dit jaar haar 100- jarige bestaan.