Meer informatie Wenst u meer te vernemen over het Nielse natuurgebied of over de begeleide wandelingen in deze, kan u steeds contact opnemen met Frank Van der Velde , conservator van het natuurgebied ‘ Walenhoek ’. Administratief adres: Natuureducatief Centrum ‘ De Paardestal ’, Boomsestraat 221 te 2845 Niel – Tel. 03-888.39.44 E-mail: frank_v_d_velde@hotmail.com.
Dé grootste boshappening in Vlaanderen! De ‘ Week van het Bos ’ viert dit jaar zijn 30ste verjaar- dag! De gelegenheid om de Vlaamse bossen en bomen in de kijker te zetten en om extra van hun schoonheid te genieten. Thema van dit jaar: ‘ bos en klimaat ’. Tijdens deze actie wil men de aandacht vestigen op de rol van bossen bij de opwarming van de aarde. Welke invloed hebben bossen op de klimaatverandering en welk zijn de gevolgen van dit mondiale probleem voor onze bossen en de planten en dieren die in het bos leven? Opdat de bosbezoeker zelf de impact op deze problematiek zou kunnen verminderen, wordt iedereen massaal aangemoedigd om op een duurzame manier naar het bos te bezoeken.
Gemeente Niel...
Ons contacteren | Disclaimer | Gastenboek | Gratis nieuwsbrief | Mapsite
Copyright 2008 - ADT-SYSTEMS
Een selectie van enkele momentopnamen kan u zoals steeds ontdekken in ons fotoalbum. U vindt er 50 foto’s opgenomen tijdens deze herfstwandeling in het Nielse natuurgebied. Klik op onderstaand icoontje ( FotoNiel ) om deze fotoreportage te ontdekken. Een dynamische weergave van deze fotoreportage (videofilmpje) kan u ook ontdekken door de ‘ rode knop ’ in het midden van nevenstaand televisieschermpje aan te klikken. U kunt er een korte, ter plaatse opgenomen, reactie beluisteren van de begeleidende natuurgids.
NewsFotoreportages over het reilen en zeilen in de
HomeWeek van het bos in de Nielse natuurgebieden
Home
Back
Niel, groene en culturele gemeente De gemeente Niel neemt ondertussen al 18 jaar deel aan dit nationale evenement en mag daarmee prat gaan op de benaming van ‘ groene en culturele gemeente ’. Gedurende de hele week hebben de leerlingen van het eerste tot het vijfde leerjaar van de ‘ Gemeentelijke Basisschool’ en de ‘ Sint-Hubertusschool’ in Niel aan dit initiatief deelgenomen. Onder begeleiding van deskundige gidsen bezochten de leerlingen van beide scholen onder andere het natuurgebied de ‘ Walenhoek ’ in Niel. Voor het jonge volkje stonden allerlei activiteiten geprogrammeerd, waarmee het natuurbewustzijn werd aangemoedigd.
Overzicht in woord en beeld – Perscommuniqué van 14 oktober 2008
Even geduld tijdens het opladen van het video-filmpje
Het 'Bijouke aan de Rupel' in de kijker!
Sprokkels Niel Echo LinkenKort overzicht van deze herfstwandeling in beeld
Naar jaarlijkse traditie vindt in de maand oktober de ‘ week van het bos’ plaats in gans Vlaanderen. Initiatief dat dit jaar van start ging van maandag 5 tot en met zondag 12 oktober 2008 . Zoals de vorige edities was dit jaar ook een groot succes. Tijdens de week van het bos brengen jaarlijks honderden leerkrachten het bos naar hun klas, of omgekeerd, hun klas naar het bos. In de herfst zijn bossen immers extra geurig en kleurig! Leerlingen worden zo warm gemaakt voor de Vlaamse bossen en geïnformeerd over het belang ervan voor onze maatschappij.
Een educatieve herfstwandeling Alle Vlaamse klassen van het basis- en secundair onderwijs (4-18 jaar) worden aangemoedigd om zich tijdens de week van het bos tijdens de reguliere lesuren creatief uit te leven rond het thema ‘bos’. De spits werd maandag 6 oktober afgebeten door het vierde studiejaar van de ‘ Sint-Hubertusschool ’. Aan de ‘ krijtstatie ’ van Niel werden de leerlingen opgewacht door schepen voor leefmilieu Els Verelst en Frank Van der Velde (conservator van het Natuurgebied Walenhoek) die de leerlingen door het Nielse natuurgebied zou gidsen. Onder begeleiding van hun gids stapten Juf. Kathleen met haar leerlingen het bos in voor een twee uur durende natuurwandeling in de ‘ Walenhoek ’. De herfst in het bos is immers de ideale periode om het bos te beleven en ongetwijfeld een of meerdere bezoekjes waard. Een frisse neus halen en genieten van de kleurenpracht, stiekem snoepen van de vele vruchten, je laten verwonderen door de honderden paddenstoelen,…: voor elk wat wils! Onze natuurgids wist de belangstelling van de leerlingen op te wekken door heel wat wetenswaardigheden te vertellen over fauna en flora. De kinderen luisterden aandachtig naar wat hun gids te vertellen had en genoten van de schoonheid van de natuur die doorheen de vier seizoenen telkens wat anders aan te bieden heeft. Anderzijds werd hun ook het respect voor de natuur aangebracht. Aan het einde van deze herfstwandeling in het Nielse natuurgebied was de reactie van de deelnemende leerlingen unaniem: Ze vonden het een leerrijke en meer dan interessante uitstap en hebben veel bijgeleerd van wat de natuur hun aan te bieden heeft.
Next
History