History News Linken Sprokkels Home Niel EchoKort overzicht in woord en beeld – Perscommuniqué van 14 november 2008
Het 'Bijouke aan de Rupel' in de kijker!
Home
Back
Next
Copyright 2008 - ADT-SYSTEMS
Fotoreportages over het reilen en zeilen in de
Ons contacteren | Disclaimer | Gastenboek | Gratis nieuwsbrief | Mapsite
Kort overzicht van deze Sint-Hubertusviering in beeld
Een selectie van enkele momentopnamen kunt u zoals steeds ontdekken in ons fotoalbum. U vindt er 88 foto’s opgenomen tijdens deze Sint-Hubertusviering. Klik op onderstaand icoontje ( FotoNiel ) om deze fotoreportage te ontdek-ken. Een dynamische weergave van deze foto-reportage (videofilmpje) met het ter plaatse opgenomen muzikale omkadering, als het opgenomen interview van kanunnik Walter De Winter , door de filmploeg van de Nielse video-club ‘ Multimedia’97’, kunt u ontdekken door de ‘ rode knop ’ in het midden van nevenstaand televisieschermpje aan te klikken.
Sint-Hubertusviering Niel - Anno 2008
Even geduld tijdens het opladen van het video-filmpje
Oorsprong van de Sint-Hubertusviering In het jaar 1705 moet er een danige epidemie van hondsdolheid geheerst hebben onder de plaatselijke bevolking, zo erg dat de toenmalige pastoor de gelo- vigen opriep te bidden tot de H. Hubertus, schuts- patroon tegen de hondsdolheid. De St.-Hubertustraditie stamt dus van iets meer dan 300 jaar geleden. Sint- Hubertus is ook de patroonheilige van de jacht en ter gelegenheid van zijn feestdag ontstond drie eeuwen geleden een traditie en ook de jaarmarkt - destijds de Sint-Huybrechts-kermis rond zijn naamfeest. De Nielse Sint-Hubertusviering werd door pastoor Melchior De Grez in 1705 gesticht. Sint-Hubertus gaf zijn naam aan één van de mooiste pleinen uit de regio. De vrije school in de Kerkstraat en de jongenschiro Niel dragen zijn naam [ Verneem meer over deze legende... ].
Gemeente Niel...
Meer informatie
Wenst u meer te vernemen over de Nielse Sint-Hubertusviering of over haar organisatie, dan kunt u steeds contact opnemen met Jules De Preter , voorzitter Sint-Hubertusviering Niel Edward Claessenslaan 54 - 2845 Niel Tel. 03-888.69.62 - Email : Jules.d.p@telenet.be.
De jaarlijkse ‘ Sint-Hubertusviering ’ in de gemeente Niel a/d Rupel, stond op zondag 9 november 2008 voor de achttiende maal op het programma. Hoewel weersverwachtingen regenvlagen met rukwinden hadden voorspeld, is het tijdens deze viering droog gebleven. Zoals de vorige edities kwamen er ook dit jaar veel dierenliefhebbers opdagen zodat het ook deze keer drummen was op het Nielse kerkplein.
18de Sint-Hubertusviering in Niel De feestelijkheden worden na jaarlijkse traditie om klokslag 10 uur ingezet met een optreden van de muziekkapel van de Chiro. Tegelijkertijd vindt in de O.L. Vrouw-geboortekerk de plechtige eucharistieviering plaats. De vorige jaren werd deze viering in de kerk steeds met aangepaste muziek opgeluisterd door de K.K. Harmonie Kunst en Vermaak. Deze katholieke harmonie, opgericht in 1919, werd vorige week ontbonden. Gelukkig konden de organi-sators een regeling treffen met een muzikant die enkele vrienden heeft opgetrommeld zodat de eucharistieviering muzikaal omkaderd kon worden. Een tegenslag komt nooit alleen. Ook de vendeliers en de volksdansgroep uit Duffel lieten weten dat ze door omstandigheden onmogelijk konden optreden dit jaar.
Zegening van de huisdieren en de Sint-Hubertusommegang Kanunnik Walter De Winter stond in voor de eucharistieviering en het zegenen van de paarden en huisdieren. Tijdens deze misviering werd het ‘Sint-Hubertusbrood’ gezegend dat bij het buitengaan aan de aanwezigen werd uitgedeeld. De hoornblazers van de Chiro Schelle kondigen de zegening aan van de huisdieren en van de paarden. Kleine huisdieren zoals honden (méér dan honderd), (dwerg)konijntjes en katten passeerden langs het opgestelde podium met hun begeleiders om het gewijde St.-Hubertusbrood in ontvangst te nemen. Daarna was het de beurt aan de paarden (een 3-tal) en aan de ezels. Er waren zelfs een aantal roofvogels ter plaatse te bewonderen.
De Sint-Hubertusommegang Vervolgens vertrok de stoet door een aantal straten van de gemeente (Sint-Hubertusplein, Vaartstraat, Wirix-dreef, Ridder Berthoutlaan en terug naar het Kerkplein). De kinderen konden ook meerijden in huifkarren. Na de " ommegang " was er op het kerkplein een demonstratie van het Nielse hondentrainingscentrum ' De Zwarte Rakker'. De talrijke opgekomen toeschouwers, sommigen onder hen dorstig, konden genieten aan het traditionele drankkraampje. Men had daar de keuze tussen het St.-Hubertuslikeur, jenever of een dampende lekkere pompoensoep.
Wildverkoop op het kerkplein Zoals de vorige editie werd ook dit jaar ‘kleinwild’ verkocht. Veilingmeester Rik Wyckmans stelde een unieke werkwijze voor: Iedereen mocht voor één euro inzetten als bod bij het afgeroepen van een stuk wild. Na enkele minuten rinkelde de wekker en wie het laatst had geroepen en één euro in het toegestoken mandje had gelegd, mocht zich eigenaar van het wild noemen.