History News Linken Niel Echo Sprokkels HomeKort overzicht van deze duivententoonstelling in beeld
Duivententoonstelling – Duivenbond ‘Olijftak’
Home
Back
Next
Copyright 2008 - ADT-SYSTEMS
Fotoreportages over het reilen en zeilen in de
Gemeente Niel...
Het 'Bijouke aan de Rupel' in de kijker!
In het kader van de jaarmarktactiviteiten organiseerde de ' Koninklijke Duivenbond Olijftak ’ op zaterdagmorgen 8 november 2008 een duivententoonstelling in hun clublokaal in de Antwerpsestraat 139 in Niel. Een tentoon-stelling van oude- en jaarse en jonge duiven. Tussen 9 en 10 uur konden de leden van deze Nielse vereniging hun duiven binnenbrengen die daarna door ervaren keurders werden gekeurd. De duiven worden ingedeeld in leeftijdsklassen (jonge duiven, jaarlingen en oude duiven). De duivenmelker van wie de duif als winnaar wordt uitgeroepen krijgt daarna een geldprijs overhandigd.
Kort overzicht in woord en beeld – Perscommuniqué van 15 november 2008
Enkele sfeerbeelden tijdens deze duivententoon-stelling
Korte historiek – Duivenbond Olijftak Niel De gemeente Niel telt op haar grondgebied twee duiven- bonden. Eén van deze duivenbonden is de ‘Nielse Vereniging’, die haar lokaal heeft op de Heideplaats. De Koninklijke duivenbond ‘Olijftak’ heeft haar bijeen- komstlokaal in de Antwerpsestraat in Niel. Deze duiven- melkerbond bestaat dit jaar al 168 jaar en is daarmee een van de oudste en grootste duivenvereniging in de Rupelstreek. Zij telt momenteel een vijftigtal duiven- liefhebbers die elke zondag (tot en met 11 oktober van elk jaar) hun beste duiven laten meedingen aan snelheidsvluchten. Na deze periode en dit tot en met het nieuwe jaar worden dan op regelmatige tijdstippen duivententoonstellingen georganiseerd met een keuring door de duivenkenners van de bond [ Verneem meer... ].
De postduif voor het versturen van berichten Duivensport is een sport die bestaat uit het racen van duiven in wed(strijd)vluchten. Een belangrijk onderdeel is natuurlijk het kweken en trainen van de wedstrijdduiven. De winnaar is de eigenaar (duivenmelker) van de duif die het snelst de afstand tussen losplaats en zijn/haar duivenhok heeft afgelegd. Vroeger gebruikte men postduiven om post te versturen. Een dun klein papiertje werd beschreven met enkele zinnen en werd daarna aan de poot van de duif bevestigd. Het was dus alleen mogelijk om berichten te versturen naar het thuishok van een getrainde duif. Door verschillende postduiven van verschillende locaties te nemen kon men berichten naar meerdere plaatsen sturen. Sindsdien hebben er snellere, modernere en meer betrouwbare communicatiemiddelen hun ingang in onze samenleving gevonden.
Duivensport in de Lage landen België is de bakermat van de duivensport. Omstreeks 1800 vonden er in Luik, Antwerpen en Gent al wedstrijden plaats. De duivensport heeft zich over heel de wereld verspreid. Op het gebied van het kweken en fokken hebben de Belgische duivenhouders zich een wereldreputatie verworven in de snelheidsvluchten (korte sprintafstanden). Tegenwoordig is de duivensport voor veel mensen nog steeds een mooie hobby. Spijtig genoeg kent deze sport een groeiende vergrijzing en hebben onze Nielse duivenbonden ook daarmee te kampen.
Een selectie van enkele momentopnamen kunt u zoals steeds ontdekken in ons fotoalbum. U vindt er 23 foto’s opgenomen tijdens deze duivententoonstelling. Klik op onderstaand icoontje ( FotoNiel ) om deze fotoreportage te ontdekken.
Wenst u meer informatie over deze duivensport of over haar organisatie, dan kunt u steeds terecht bij Jan Boen , voorzitter van de Koninklijke duivenbond ‘ Olijftak ’, Franklin Rooseveltstraat, 11 te 2845 Niel Tel. 03-290.93.17 - Email: wim.boen@skynet.be.
Ons contacteren | Disclaimer | Gastenboek | Gratis nieuwsbrief | Mapsite
Meer informatie
Ons contacteren | Disclaimer | Gastenboek | Gratis nieuwsbrief | Mapsite