History News Linken Niel Echo Sprokkels HomeTachtig jaar muziekacademie Hemiksem-Schelle-Niel
Home
Fotoreportages over het reilen en zeilen in de
Gemeente Niel...
Het 'Bijouke aan de Rupel' in de kijker!
De gemeentelijke academie voor muziek en woord Hemiksem-Schelle-Niel viert dit jaar haar 80ste verjaardag. Om dat evenement niet onopgemerkt te laten voorbijgaan vond op zaterdag 29 november 2008 in de gemeentelijke basisschool in de Vredestraat in Niel een feestconcert plaats.
Kort overzicht in woord en beeld – Perscommuniqué van 2 december 2008
Kort overzicht van het feestconcert in beeld
Copyright 2008 - ADT-SYSTEMS
Back
Next
Even geduld tijdens het opladen van het video-filmpje
Een selectie van enkele momentopnamen kunt u zoals steeds ontdekken in ons fotoalbum. U vindt er 60 foto’s opgenomen tijdens de namiddagvoorstelling van het feestconcert. Klik op onderstaand icoontje ( FotoNiel ) om deze fotoreportage te ontdekken. Een dynamische weergave van deze fotoreportage (videofilmpje), met enkele ter plaatse opgenomen muziekfrag-menten kan u beluisteren en ontdekken door de ‘ rode knop ’ in het midden van nevenstaand televisieschermpje aan te klikken.
Viering 80-jarige bestaan muziekschool Om dit tachtigjarig bestaan te vieren had de gemeentelijke academie voor muziek en woord Hamiksem-Schelle-Niel, een groot feestconcert geplant met een vertoning in de namiddag en één in de avond. Voor deze gelegenheid was de gemeentelijke turnzaal omgetoverd tot een heuse concertzaal die tot in de nok gevuld was. In totaal waren een 500-tal belangstellenden (ouders-, grootouders-, familieleden en muziekliefhebbers) aanwezig. Op het programma een symfonische ouverture (86 orkestleden en 48 zangers) en de uitvoering van de madigraalkomedie “ Il Festino” , een soort voorloper van de opera, van Adriano Banchieri, een Italiaanse componist uit de zestiende eeuw. In schitterende, frivole kostuums gaven de leerlingen van de “Academie voor Muziek en Woord” (de drie gemeentelijke afdelingen - in totaal 127 leerlingen) het beste van zichzelf en bezorgden aan de toeschouwers een onvergetelijk feestconcert [ Verneem meer over het programma... ].
De geschiedenis van de muziekschool Niel-Hemiksem in een notendop Gemeente Niel - Eind 1908 werd in de gemeente Niel een tekenschool opgestart. Op 7 oktober 1909 vroeg Raymond Verelst , uitbater van een muziekhandel in de Krijtstraat te Niel (thans Emile Dewittstraat), toelating aan het schepencollege om ook een schoollokaal ter beschikking te krijgen voor het geven van muzieklessen. Die toelating komt er effectief en op 23 maart 1911 wordt de muziekklas officieel als school erkend. Deze eerste muziekleraar mocht beschikken over de klas aan de zuidzijde van de gemeentelijke jongensschool van het centrum van de gemeente, in de Antwerpsestraat. Gemeente Hemiksem – De gemeenteraad van Hemik- sem boog zich ook over de oprichting van een muziek- school, want in Boom en Niel kenden de scholen waar men “noten en muziek kon leren” heel wat succes. Het kostte wel veel moeite om de tegenstanders van het belang van de culturele ontvoogding van de arbeiderskinderen te overtuigen, maar de school kwam er uiteindelijk toch op 1 januari 1928 en Marcel Slootmaeckers werd aangesteld als bestuurder-leerkracht. Op 1 januari 1952 kreeg deze Hemiksemse muziekschool de titel “ Academie ”. Daardoor konden diploma’s in de graad “uitmuntendheid” verleend worden en kwam er een breed gamma aan instrumentenklassen. Later zal deze academie zich richten op “Muziek én woord”. In 1966 werd de Hemiksemse academie uitgebreid met een bijafdeling in Schelle en in 1989 sloot de gemeentelijke academie van Niel aan als filiaal. Het aantal leerlingen nam voortdurend toe en thans in 2008 werd de kaap van 700 leerlingen overschreden. Bron: Roger van den Broeck en François Boddaert
Ons contacteren | Disclaimer | Gastenboek | Gratis nieuwsbrief | Mapsite
Wenst u meer te vernemen over de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Hemiksem, Schelle en Niel, dan kan u steeds terecht bij directeur Christine Wauters , administratief adres: Karel de Backerstraat 97 te B-2620 Hemiksem Tel. 03-288.27.30 – Fax: 03-288.27.32 Email: directeur.hsn@skynet.be – Webstek: www.academie-hsn.be.
Meer informatie