History News Linken Niel Echo Sprokkels HomeGemeente Niel omgetoverd tot waar kerstdorp
Home
Back
Next
Copyright 2008 - ADT-SYSTEMS
Ons contacteren | Disclaimer | Gastenboek | Gratis nieuwsbrief | Mapsite
Fotoreportages over het reilen en zeilen in de
Gemeente Niel...
Het 'Bijouke aan de Rupel' in de kijker!
De dagen beginnen te korten, sinterklaas heeft al zijn taken vervuld en de kerstman begint zich stilaan op te warmen om de kinderen opnieuw te verwennen alvorens de eindejaarsfeesten van start gaan. Zaterdagnamiddag 20 december 2008 kwam hij op bezoek in Niel en werd deze Rupelgemeente voor de gelegenheid omgetoverd tot een waar kerstdorp.
Kort overzicht van deze kersthappening in beeld
Het was dit jaar bijzonder moeilijk om degelijke foto’s te nemen in het donkere regenweer. Een selectie van enkele momentopnamen kunt u zoals steeds ontdekken in ons fotoalbum. U vindt er 89 foto’s opgenomen tijdens deze jaarlijkse terugkerende kersthappening. Klik op onderstaand icoontje ( FotoNiel ) om deze fotoreportage te ontdekken. Een dynamische weergave van deze fotoreportage (videofilmpje) kunt u ontdekken door de ‘ rode knop ’ in het midden van nevenstaand televisieschermpje aan te klikken.
Kort overzicht in woord en beeld – Perscommuniqué van 21 december 2008
Even geduld tijdens het opladen van het video-filmpje
Gemeentelijke Kersthappening Ook dit jaar organiseerde het gemeentebestuur, in samen- werking met de Middenstand- Sport- en Jeugdraad Niel haar jaarlijkse ‘ Gemeentelijke Kersthappening ’. Zoals de vorige zeven edities konden de Nielse wijken tijdens de eindejaarsperiode weer in competitie gaan voor de mooiste kerstboomversiering, gevel- en tuinverlichting. Bij de eerste editie, acht jaar geleden, hadden de or- ganisators van dit eindejaarsevenement nooit durven hopen dat dit dorpsfeest een dergelijke uitstraling zou krijgen in de toekomst. In 2001 deed het Nielse gemeen- tebestuur een oproep om kerstbomen te versieren in de verschillende wijken en verenigingen die de gemeente rijk is. Het gemeentebestuur zorgde voor de kerstbomen en het was aan de deelnemers om deze zo origineel mogelijk te versieren. Een jury nam nadien poolshoogte in de deelnemende wijken en maakte navolgend de winnaars bekend tijdens de ‘slothappening’ die steeds plaatsvindt aan het gemeentehuis. De eerste maal namen er maar zes buurtstraten aan deze prijskamp deel. Jaar na jaar werd het deelnemersveld breder, een aanwijzing dat deze jaarlijkse terugkerende eindejaarsactie een succesformule is.
De winnaar van de mooiste en origineelste kerstboomversiering Moeilijke bevallingen zijn niet uit de tijd en de kerstman en zijn juryleden hadden het zwaar om een keuze te maken over de origineelste kerstboomversiering. Elk deelnemersteam had zich ten volle ingezet om van ‘hun’ kerstboom de prijswinnaar te maken van mooiste en/of origineelste versiering. Een héél moeilijke opdracht om de juiste keuze te maken, maar zoals in alle competities moet er altijd een winnaar aangeduid worden. Omstreeks 22.00 uur volgde de prijsuitreiking van de origineelste kerstboomversiering en werd ook de loting gedaan van de winnaars van de gevel- en tuinversiering. De deelnemers van deze werden dan op het podium geroepen om van het voltallige College van Burgemeester en Schepenen een prijs overhandigd te krijgen. Het wijkteam van ’ t Ge-leeg werd als de winnaar van het jaar 2008 uitgeroepen. Volgens de juryleden had dit wijkcomité de mooiste en origineelste kerstboomversiering aangebracht. De vertegenwoordiger van dit wijkcomité kreeg de hoofdprijs overhandigd in het bijzijn van de cameraploeg van de regionale televisiezender ATV. Dit wijkteam verkocht tijdens deze eindejaarsperiode een zakje snuisterijen, een actie waarvan de opbrengst integraal naar het goede doel wordt weggeschonken ( Cliniclowns), een benefietorganisatie die aan kinderen een moment van afleiding en ontspanning bezorgd. Ook gehospitaliseerde kinderen moeten de kans krijgen zich kind te voelen. Afleiding kan ervoor zorgen dat kinderen, doordat ze minder gespannen zijn, effectief minder pijn ervaren. Een kerstboodschap voor iedereen van goede wil en met een hart op de juiste plaats. Omdat de buurt ook recht heeft op zijn nacht-rust, eindigde, zoals de vorige edities, de ‘ Gemeentelijke Kersthappening ’ omstreeks 23.30 uur .
Vrolijke kerst toegewenst en een fantastisch 2009
Niel zingt mee als slotact Op dit plein voor het gemeentehuis had zich al vanaf 20 uur een grote menigte feestvierders verzameld, alwaar het slotact van de ‘ Gemeentelijke Kersthappening ’ zou plaatsvinden. Omstreeks 20u30 kwam de kerstman en zijn gevolg, voorgegaan door het drumkorps van de VGL (een afdeling van de Socialistische Turnkring ‘ Voor Geest en Lichaam ’) aan op het dorpsplein. Het talrijk opgekomen publiek kreeg er ‘zangboekjes’ overhandigd met de bedoeling om mee te zingen tijdens het muzikale optreden. Terwijl de kerstman en zijn juryleden gingen delibereren over de origineelste kerstboomversiering, kwam de sfeer zeker op dreef tijdens het optreden van de gelegenheids-muziekgroep ‘ No-License’. Jong en minder jong zong uit volle borst mee tot laat in de avond. Er werd gedanst en gefeest dankzij de aanwezige standjes met hapjes en drankjes, zodat ook dit jaar kon afgesloten worden met een spetterend dorpsfeest.
De kerstman vergezelt van zijn gevolg bezoeken de Nielse wijken Dit jaar hadden zich twintig deelnemers voor deze ‘ Kersthappening ’ ingeschreven, maar om diverse redenen hebben twee van hun de deelname afgelast. Zoals de traditie het voorschrijft vertrok de kerstman met zijn gevolg omstreeks 15u20 richting Heideplaats om er de lichtjes van de versierde kerstbomen te ontsteken. Tijdens zijn bezoek aan de verschillende Nielse straten en wijken had de kerstman voor alle kinderen wat lekkers mee! Nadat de kerstverlichting van al de kerstbomen ontstoken waren en de vergezellende juryleden nota hadden genomen van de meest originele kerstboomversiering, was het weer verzamelen geblazen op het plein voor het Nielse gemeenhuis.
Wenst u meer te vernemen over deze gemeentelijke kersthappening of over haar organisatie, dan kunt u steeds terecht bij Aline Jacobs , coördinatrice van deze feestelijkheid, Emile Dewittstraat 50 te 2845 Niel Tel. 03-449.38.49 – GSM: 0479/464.422 Email: alinejacobs2002@yahoo.com.
Meer informatie