History News Linken Niel Echo Sprokkels HomeBack
Wijngaard Den Houwaart De wijngaard van Joeri Röttger , de wijnmaker uit Niel bij Boom, ligt aan de voet van de Roeselberg in Houwaart. Toen we hem verleden jaar bezochten pleitte hij voor betere, kwaliteitsvollere en vooral goedkopere Hagelandse wijnen. Hij kreeg heel wat tegenwind van zijn collega’s maar volharde in zijn opzet. Op de wijnbeurs Megavino tijdens ‘ Bussels Expo ’, waarvoor 67 inzendingen werden genoteerd, behaalde Joeri Röttger met zijn rode wijn ' Den Houwaart 2007 ' ook al een tweede plaats in het concours voor de beste Belgische wijn. Op een vergelijken-de proeverij op 14 november 2008 van de Commanderij Hageland uit Wezemaal kwamen zowel de rode als de witte wijn van wijngaard ‘ Den Houwaart ’ bij Tielt-Winge in hun categorie als de beste Belgische wijn 2007 uit de bus. Zijn witte wijn ‘ Cuvée Vranken lijn ’ en zijn rode wijn ‘ Pinot Noir ’ behaalden de ‘ Gouden medaille ’.
Nielenaar Joeri Röttger scoort met eigen verbouwde wijn
Home
Ons contacteren | Disclaimer | Gastenboek | Gratis nieuwsbrief | Mapsite
Copyright 2008 - ADT-SYSTEMS
Next
Fotoreportages over het reilen en zeilen in de
Gemeente Niel...
Het 'Bijouke aan de Rupel' in de kijker!
In de loop van de maand maart 2006 hadden we de gelegenheid om tijdens een gezellige avond van wijnproeven van Belgische bodem, kennis te mogen maken met Nielenaar Joeri Röttger . Hij is de trotse eigenaar van een wijngaard met een oppervlakte van 5000 m2 in het Hageland, meer bepaalt in het dorpje Houwaart in de nabijheid van Aarschot en Tielt-Winge. Volgens onze laatste informatie heeft hij ook een wijngaard opgestart op het Nielse grondgebied (Tunnelweg 1 in Niel). Sinds 2006 maakt onze 41-jarige Nielenaar furore als wijnmaker. Zijn rode wijn ‘ Den Houwaart 2007 ’ werd door de internationale jury in november 2008 uitgeroepen tot de tweede beste Belgische wijn.
Kort overzicht over de wijngaard van Joeri Röttger in beeld
Een selectie van enkele momentopnamen kunt u zoals steeds ontdekken in ons fotoalbum. U vindt er 41 foto’s opgenomen tijdens ons bezoek aan zijn wijngaard (archiefbeelden). Klik op onderstaand icoontje ( FotoNiel ) om deze fotoreportage te ontdekken. Een dynamische weergave van deze fotoreportage (videofilmpje) kunt u ontdekken door de ‘ rode knop ’ in het midden van nevenstaand televisieschermpje aan te klikken.
Kort overzicht in woord en beeld – Perscommuniqué van 29 december 2008
Even geduld tijdens het opladen van het video-filmpje
Wenst u meer te vernemen over de wijngaard ‘ Den Houwaart ’ of wenst u deze te bezoeken dat enkel op afspraak kan, dan kunt u steeds terecht bij Joeri Röttger – GSM: 0499/391.415 Email: denhouwaart@gmail.com Webstek: www.bloggen.be/denhouwaart/.
Meer informatie
Wie is nu feitelijk Joeri Röttger en hoe is hij wijnboer geworden? Tijdens onze ontmoeting schetste Nielenaar Joeri Röttger , die van Duitse afkomst is, hoe hij louter toevallig tot het ‘wijnbroederschap’ kwam. Zijn toenmalige vriendin ging in Spanje oenologie studeren en daar hij graag bij haar in de buurt wou zijn, volgde hij haar ook in die studierich- ting. Als wijnadviseur volgde Joeri vijftien jaar opleiding in de Duitse wijnstreken. Zijn droom ging ongeveer vier jaar geleden in vervulling. Aan de voet van de Houwaart- seberg in Houwaart kon Joeri een wijngaard van een hectare huren. In die korte tijd ontpopte Röttger zich in het Hageland als één van de beste wijnbouwers van het land. Witte en rode wijn wordt er verbouwd in de best mogelijke omstandigheden. De paradepaardjes van Joeri Röttger zijn de ‘ Pinot Noir Barrique ’ en de ‘ Cuvée Vranken ’ lijn. Topkwaliteit wordt nagestreefd met semi- professionele middelen (Druivenrassen: Pinot noir, Dornfelder, Rivaner, Kerner, Bacchus, Seferrebe).
Een trotse Nielse wijnbouwer Natuurlijk is onze Nielse wijnbouwer dolgelukkig maar zegt zelf verrast te zijn met het succes van zijn wijnen. Hij vond het vooral waardevol dat in de jury geen wijnbouwers zaten, maar enkel wijnproevers, die uitsluitend het resultaat in de fles beoordeelden. “De kwaliteit van de Belgische wijnen gaat er met rasse stappen op vooruit. Dat vinden toch de Vlaamse ‘sommeliers’ en de buitenlandse wijnmakers. Aan een zodanige kwaliteitsverbetering wil ik mijn steentje bijdragen”, aldus Joeri Röttger .