History News Linken Niel Echo Sprokkels HomeNext
Back
Paarden- en veeprijskampen tijdens Niel Jaarmarkt
Home
Copyright 2008 - ADT-SYSTEMS
Ons contacteren | Disclaimer | Gastenboek | Gratis nieuwsbrief | Mapsite
Fotoreportages over het reilen en zeilen in de
Gemeente Niel...
Het 'Bijouke aan de Rupel' in de kijker!
In de loop van de Nielse jaarmarkt startte op maandag 10 november 2008 om 10 uur stipt de keuring van de paarden, het vee en de andere tentoongestelde dieren op het Nielse Sint-Hubertusplein.
Kort overzicht over deze paarden- en veemarkt in beeld
Een selectie van enkele momentopnamen kunt u zoals steeds ontdekken in ons fotoalbum. U vindt er 53 foto’s opgenomen tijdens deze Nielse paarden- en veemarkt.. Klik op onder-staand icoontje om deze fotoreportage te ontdekken. Een dynamische weergave van deze fotoreportage (videofilmpje) kunt u ontdekken door de ‘ rode knop ’ in het midden van neven-staand televisieschermpje aan te klikken.
Kort overzicht in woord en beeld – Perscommuniqué van 15 november 2008
Even geduld tijdens het opladen van het video-filmpje
Oorspong van Niel Jaarmarkt De Nielse jaarmarkttraditie werd in 1870 ingezet vooral voor de steenbakkers die paarden nodig hadden voor hun acti- viteiten. Er was een vroege jaarmarkt om verse paarden aan te kopen en een late om hun paarden van voor de winter weer te verkopen. Van de vroege jaarmarkt blijft nog enkel de kermis 'beloken Pasen'. De late keuring werd gekoppeld aan de Sint-Hubertusviering .
Zeker de moeite waard om te bezoeken Niel Jaarmarkt is bekend om haar paarden- en veeprijs- kampen. De jaarmarkt is trouwens ontsproten uit deze, eertijdse, wedstrijd! Het kleinvee en de boerderijdieren werden op het eigenlijke Sint-Hubertusplein tentoonge- steld. Als bekendste vertegenwoordiger in de categorie 'geiten en schapen' ontmoetten we er, zoals de vorige jaren, de familie De Quidt . Jean's bekende ezels waren ook weer van de partij. Voor de grotere dieren, de paarden, was er op het plein nog amper plaats en dus werden ze op de keuring voorbereid in de Blauwbrugstraat. In het gedeelte van de Emile Dewittstraat tussen de Overwinningsstraat en het St.-Hubertusplein werden ze op hun waarde geschat door erkende veehandelaars. Er werden een 35-tal Brabantse trekpaarden, een 30-tal renpaarden en een 20-tal ‘Welspaarden’ door hun trotse eigenaars tentoongesteld. De prijzen die de paardenboeren kunnen winnen variëren van 15 tot 25 euro. Opmerkelijk was de aanwezigheid van de kleinste pony in België op deze paardenmarkt. Deze Shetland pony wordt door zijn fiere eigenaar uit Herk-de-Stad (Limburg), ‘ Vaninia ’ genoemd en heeft een schofthoogte 64 cm [ Verneem meer... ].