Sprokkels History News Linken Niel Echo HomeVolgens sommige Nielenaars is het lange leven in de gemeente Niel a/d Rupel te wijden aan de vroegere steenbakkerijen in de regio. De uitwassingen die het steenbakken destijds veroorzaakten, een soort van smog, zorgde ervoor dat de inwoners van de Rupelstreek door deze uitwassingen langer leefden. Wat er ook mogen van wezen, wetenschappelijk kan men dit niet bewijzen, maar één ding is zeker dat inwoners van de Rupelstreek en meer bepaald in de gemeente Niel het langst lijken te leven. Toch wat betreft de vrouwelijke inwoners en minder hun mannelijke soortgenoten. Odille Jacobs uit Niel is actueel de oudste inwoonster in de Rupelstreek. Een uit- gelezen gelegenheid om haar in de kijker te brengen.
Odille Jacobs een kranige en steeds dynamische Nielenaar Deze kranige dame, geboren en getogen in Niel op 4 februari 1906 komt juist haar 102-jarige verjaardag te vieren. Odile Jacobs, weduwe van Gerard Havermans , wonende in de 1ste Meistraat 71 te Niel, moeder van haar enige zoon Paul (72), lijkt met haar 102-jarige leeftijd dynamischer dan ooit. Bescheiden zoals zij lijkt, toen haar verjaardag moest gevierd worden en het College van Burgemeester en Schepenen zou langs komen om haar te vieren met een bloementuil, kon dit plechtige protocollaire evenement niet doorgaan. Zij lag te bed met een zware griep en kon niemand ontvangen. Twee dagen later was zij terug te been en nog dynamischer dan voorheen.
Het 'Bijouke aan de Rupel' in de kijker!
Haar beste en minder mooie herinneringen
Een kranige en dynamische 102-jarige Nielse Dame
Home
Back
Next
Copyright 2009 - ADT-SYSTEMS
Ons contacteren | Disclaimer | Gastenboek | Gratis nieuwsbrief | Mapsite
Fotoreportages over het reilen en zeilen in de
Gemeente Niel...
Kort interview – Perscommuniqué van 11 februari 2009
Levensgeschiedenis van onze gevierde Korte tijd na haar eerste levensjaren verhuisden haar ouders naar de gemeente Hemiksem. Tot haar 14de levensjaar volgde zij de opleiding van naaister in de gemeentelijke school aldaar (nabij de statie zonder de juiste locatie te kunnen bepalen). Op haar 17de verjaardag tot en met 1936 ging zij werken in een parfumerie. Toen zij haar toekomstige echtgenoot Gerard leerde kennen in de periode van Sint-Valentin, werd hun huwelijk afgesloten in 1925 en verhuisde het jonge koppel naar de gemeente Hemiksem. Korte tijd nadien werd hun zoon Paul ge-boren. Toen heeft zij haar professionele activiteiten gestopt om terug ‘huismanager’ te worden. Zij is zich met haar huisgezin, nu vijftig jaar terug, opnieuw komen vestigen in haar geboortedorp in Niel. Gemeente waar zij nog steeds woont met haar zoon, schoondochter Christine Pauwels en enige kleinkind Chantal .
Anekdotes van een 102-jarige Eén van de specifieke anekdotes die Odille is bijgebleven, is toen zij is getrouwd op 18 april 1936. Toen werd ze met haar echtgenoot Gerard naar het gemeentehuis en naar de kerk gevoerd in een ‘automobiel’. Destijds een meer dan bezienswaardigheid, want in die tijd bestonden er maar weinig van deze vervoermiddelen. “Zoals in de film voelde ik mij als een prinses met haar sprookjesprins... een moment dat ik nooit zal vergeten”, besluit onze gevierde.
In naam van gans onze lokale gemeenschap wensen wij onze Nielse 102-jarige het beste toe... en hop naar de 103-jarige viering!
Haar mooiste herinnering is natuurlijk haar huwelijk met haar ‘ventje’ waarop zij dolverliefd was en met wie zij het verdere leven heeft gedeeld. Gerard was elektrieker bij de scheepbouw ‘ Cockerill’ Antwerpen. Natuurlijk is de geboorte van hun enige zoon Paul het hoofdgebeuren in haar leven geworden. Zijn huwelijk met Christine en de geboorte van haar enige kleinkind Chantal nu 50 jaar jong, blijft ook één van de hoofdpunten in haar leven. De minpunten in haar levenservaring zijn natuurlijk het overlijden van haar echtgenoot Gerard op 88-jarige leeftijd. Wat haar nog steeds dwars ligt is het feit dat destijds haar woonst in Hoboken in brand werd gestoken. Toen werden ook al hun spaarcentjes die het echtpaar had opgespaard had om een bouwgrond aan te kopen gestolen. Hun jeugddroom kon toen niet verwezenlijkt worden (de daders werden nooit geïdentificeerd) tot frustratie van Odile.
Levenswijsheid in een notendop “Een goed humeur, positief denken en handelen, goed en lekker eten... In andere woorden uitgedrukt van het leven genieten” is de raad welke Odille Jacobs meegeeft om lang en gelukkig te leven. “Natuurlijk met mate” voegt zij er vlug aan toe. Een raadgeving vol van levenswijsheid die velen onder ons meer dan waarschijnlijk kan aanzetten om ook een honderdjarige te worden!
Odille met haar enigste zoon Paul... een mooi team